Attention ! Cet événement a déjà eu lieu !

Informations pratiques

 • Archive
 • A propos de Bruegel

  Traduction en français non disponible

  Dulle Griet neemt je mee op een reis door de tijd. Zo ontwikkelt zich een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij haar creëerde.

  Na het gedurfde '1095' (2017) en de controversiële 'Hamlet' (2018) nemen Lisaboa Houbrechts & Kuiperskaai met het nieuwe 'Bruegel' opnieuw een duik in de geschiedenis. '1095' bracht ons naar de duistere wereld van de kruistochten. De ruwe bewerking van 'Hamlet' leverde een verrassend familieportret op, nu eens intimistisch dan weer uitzinnig. Telkens daagt Lisaboa haar performers uit tot veelvormige speelstijlen die onderling mogen schuren en botsen. 

  Met 'Bruegel' schrijft Lisaboa Houbrechts een caleidoscopisch portret van Pieter Bruegel de Oude en het tijdperk waarin hij Dulle Griet creëerde. De figuur die de toeschouwer zal meenemen op een reis door de tijd is Dulle Griet: de vrouw die als ‘manwijf ’ wordt beschimpt omdat ze objecten rooft voor de hel. Maar wat als zij die objecten niet rooft, maar ze juist probeert te redden? Lisaboa Houbrechts maakt een vertelling aan de hand van die verloren gegane objecten.

  Lisaboa Houbrechts: “Verhalen uit de geschiedenis zitten achter gesloten deuren. Ze zijn gemanipuleerd, gewist, vergeten of tot een heldere gebeurtenis gereduceerd. Met 'Bruegel' bouw ik daarom een groot web rond enkele denkbeeldige objecten. Die werden overgeleverd uit de Lage Landen, een gebied dat in die periode werd opgeschrikt door religieus conflict, hongersnood, en het traag uitbreken van de Kleine IJstijd. Zo probeer ik een specifieke blik te werpen op het ontstaan van Dulle Griet, het werk van Bruegel, de relatie tussen het persoonlijke, het politieke en de Gouden Eeuw — een tijdperk dat als een vloedgolf omhoog rijst en een dramatische val naar voren doet.”

  Lisaboa Houbrechts creëert 'Bruegel' in het kader van P.U.L.S., voluit Project for Upcoming Artists for the Large Stage, een vierjarig traject bij Toneelhuis waarin vier jonge regisseurs - in verschillende etappes - de grote zaal bevragen, onderzoeken en bespelen.

  Commentaires

  Cliquez pour evaluer
  Encore 0 caractères avant d'envoyer
  En cochant cette case vous acceptez la politique de vie privée ainsi que les conditions générales de Out.be.
  Auteur : ()
  Deconnectez-vous pour changer de profile
  Afficher plus de commentaires

  Autres événements : Stadsschouwburg Louvain

  Autres événements : Théatre / Spectacle

  Autres événements : Louvain