Belfort Brugge

Tentoonstelling » Museum

Praktische informatie

Over Belfort Brugge

Belfort (met Beiaard)
De belangrijkste Brugse toren is 83 meter hoog en herbergt onder meer een beiaard met 47 welluidende klokken. In de ontvangstruimte krijgen (wachtende) bezoekers de kans om heel wat op te steken over de geschiedenis en functie van het als werelderfgoed beschermde Brugse belfort. Wie het erop waagt om de 366 treden van de toren te beklimmen, kan halt houden in de thesaurie (waar in de middeleeuwen de stadskeuren, het stadszegel en de stadskas werden bewaard), op de verdieping van het indrukwekkende uurwerk of bij de beiaardier. Helemaal boven, worden je inspanningen beloond met een adembenemend uitzicht over Brugge en omstreken.

Geschiedenis

Het belfort maakt deel uit van een 13e-eeuws hallencomplex, dat in de middeleeuwen dienst doet als stapelhuis en verkoopshal. Dit imposante gebouw is 83 meter hoog en bestaat uit twee vierkante bakstenen geledingen uit de 13e eeuw met bovenaan een achthoekige lantaarntoren in kalkzandsteen (1482-1486). Tot 1741 bekroonde een 19 meter hoge houten spits de toren. Belforten hebben een symbolische betekenis en getuigen van het laatmiddeleeuwse zelfbewustzijn van de steden. Daarnaast behoren ze tot de oudste voorbeelden van middeleeuwse burgerlijke en openbare architectuur. Sinds 1999 zijn ze erkend als UNESCO-werelderfgoed.

De belforttoren is maar liefst 83 meter hoog. Beklim de 366 treden naar boven en ontdek onderweg een schatkamer, een indrukwekkend uurwerkmechanisme en een beiaard met 47 klokken. Je sportieve prestatie wordt beloond met een adembenemend uitzicht over Brugge en omstreken. De Brugse beiaard bevindt zich in de toren van het Belfort, op de Markt. De beiaard telt 47 klokken. Op woensdag, zaterdag en zondag zijn er bespelingen, van 11 tot 12 uur. Jaarlijks worden een hele reeks concerten georganiseerd.

Collectie

Blikvangers zijn de smeedijzeren hekkens uit 1300, de triomfklok van klokkengieter Melchior de Haze, de speeltrommel uit 1748, het torenuurwerk en de 47 klokken van de beiaard. Vanuit de torenkamer heb je zicht op het klavier van de beiaardier.

Museum

Je beklimt de 366 trappen vooral om het panoramische uitzicht. Op weg naar boven passeer je de voormalige schatkamer van het belfort waar men in de middeleeuwen de stadskeuren bewaarde. Op de ‘stenen vloer’ kom je meer te weten over de klokken en de beiaard. Nog hoger sta je oog in oog met de triomfklok en het uurwerkmechanisme.

Opmerkingen

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór verzending
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen
Meer commentaren weergeven

Andere evenementen : Tentoonstelling

Andere evenementen : Brugge

Aanbevelingen